.

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α ΕΘΝΙΚΗΣ "ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ"

Από την ιστοσελίδα της ΕΣΟ: 
Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου στο  φετινό Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής που διοργανώθηκε στο Ρίο Αχαΐας από 28/6 έως 3/7/2014.
Η ΠΣ Περιστερίου συγκέντρωσε 14 βαθμούς (7 νίκες σε 7 αγώνες), ενώ στη 2η θέση τερμάτισε η Σκακιστική Ακαδημία Κορινθίας «Αργοναύτης» με 12 βαθμούς (6 νίκες , 1 ήττα). Την 3η θέση με 10 βαθμούς (5 νίκες, 2 ήττες) κατέλαβε ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας, που ισοβάθμησε με τον Πανιώνιο ΓΣ αλλά τον πέρασε στο 1ο κριτήριο ισοβαθμίας.

Αυτή η ανάρτηση της ΕΣΟ είναι η πιο αντικειμενική παρουσίαση για την τελική κατάταξη του φετινού Πρωταθλήματος. 
Με αυτό τον τρόπο επέλεξα να ξεκινήσω το άρθρο μας για να μην κινδυνεύσω να βαφτίσω το κρέας ψάρι κατά την προσφιλή συνήθεια ορισμένων.
Στην αρχή της φετινής περιόδου είχαμε θέσει ως κύριο αγωνιστικό στόχο της υπεράσπισης της περσινής μας 5ης θέσης. Η τελική τέταρτη (στην πραγματικότητα ισοβαθμία στην τρίτη) είναι η καλύτερη απόδειξη ότι πετύχαμε πλήρως το στόχο μας και ίσως κάτι παραπάνω.

Είναι πολύ πιθανόν να τερματίσεις κάποια χρονιά σε υψηλή θέση, βοηθάει αρκετές φορές η κλήρωση όπως επίσης και η αβέβαιη έκβαση στις πολλές νεανικές σκακιέρες.
Η επανάληψη όμως την αμέσως επόμενη χρονιά δείχνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την σταθερότητα μιας ομάδος, ειδικά στις επιλογές των αθλητών που την απαρτίζουν.

Με μεγάλες αντικειμενικές δυσκολίες που γνωρίζουν οι πραγματικοί φίλοι του Συλλόγου καταφέραμε να βρισκόμαστε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αν αναλογιστείς το τεράστιο προυπολογισμό των δύο πρωτοπόρων του Πρωταθλήματος και την μεγάλη παράδοση της τρίτης  Καβάλας.
 Όλοι οι αθλητές μηδενός εξαιρουμένου απέδωσαν το μέγιστο ξεκινώντας από τον πρώτο
 Danyyl Dvirnyy μέχρι τον δωδεκάρη μικρό Σταμάτη. Σε αρκετές περιπτώσεις οι παρτίδες "γύρισαν" ανέλπιστα υπέρ μας και σε άλλες εις βάρος μας. Όλα όμως συμπεριλαμβάνονται σε ένα Πρωτάθλημα που διεξάγεται με αυτόν τον τρόπο και με αυτούς τους όρους. 

Αν επιχειρήσουμε μια σύντομη αναδρομή στους αντιπάλους μας ανά γύρο, στους δύο πρώτους επικρατήσαμε έναντι της Φλώρινας και της ΦΟΝ Ηρακλείου χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία αφού αμφότερες δεν παρουσίασαν τόσο ισχυρές ομάδες όσο στο παρελθόν.
Στον τρίτο γύρο με τον μεγάλο μας αντίπαλο τον ΣΟ Καβάλας δεχτήκαμε μία ήττα με το βαρύ και μάλλον άδικο τελικό 7.5-2.5 αλλά όπως προείπα αρκετές φορές λόγω της σύνθεσης των ομάδων ένα τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην δείχνει πλήρως την εικόνα της αναμέτρησης.
Ωστόσο πρέπει να τονίσω ότι η Καβάλα εξακολουθεί να είναι μια πολύ ισχυρή ομάδα και η επικράτηση της ήταν φυσιολογική.

Ο τέταρτος καθοριστικός γύρος μας έφερε αντιμέτωπους με την ΕΣΘ ένα σωματείο με εξίσου μεγάλη παράδοση, αρκετά κοντά όμως στην δυναμικότητα μας.
Το αναμενόμενο ντέρμπι έληξε υπέρ μας με 5.5-4.5. Το φινάλε της αναμέτρησης δόθηκε στην παρτίδα του Παπαδημητρίου με τον Κουρούση  με τον "δικό μας" Παμίνο να κερδίζει το πολύτιμο πόντο και εμείς την σπουδαία νίκη.
Στον πέμτπο μας περίμενε ο ¨Αργοναύτης¨ , ο αντίπαλος μας με ισχυρότερη σύνθεση και υψηλότερα ελο σε όλες τις σκακιέρες ανέμενε λογικά εύκολη επικράτηση.
Ο αγώνας όμως επεφύλαξε μεγάλες εκπλήξεις, νίκη του Κουρούση επί του Κοτρωνιά του μικρού Σταμάτη επί του Καρούσου, του Δημήτρη επί του Αναγνωστόπουλου και τη πολύτιμη ισοπαλία της Σταυρούλας. Έτσι βρεθήκαμε προς το τέλος της αναμέτρησης ο Αργοναύτης να προηγείται με το οριακό 5-4 και τελευταία παρτίδα σε εξέλιξη Σανδαλάκης-Κανακάρης,
Ο Γιώργος στην πίεση χρόνου δεν βρήκε τη βαριάντα που έδινε την νίκη και παρόλη την προσπάθεια του ο Σανδαλάκης κράτησε την ισοπαλία και χάρισε την νίκη στην ομάδα του.
 Ήταν μια περίεργη στιγμή που μας έφερε κοντά σε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα αλλά...

Μετά τις δύο συνεχόμενες ήττες αντιμετωπίσαμε στον 6ο γύρο τον ΣΟ Πολίχνης.
Η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρέθηκε πολύ κοντά στο να αποσπάσει την ισοπαλία, η επικράτηση μας με 5.5-.4.5 δείχνει την εικόνα του αγώνα. Η απρόσμενη για εμάς ισοπαλία στην πρώτη σκακιέρα του δικού μας GM με τον Θεοφιλόπουλο, η ήττα του Κωστή στην τέταρτη, η απουσία του Tal στην δεύτερη (του δώσαμε ρεπό) και οι πολλές ισοπαλίες στις νεανικές παραλίγο να μας στοιχίσουν.
Να υπενθυμίσω ότι η Πολίχνη αγωνίστηκε με δικούς της αθλητές χωρίς ξένους και επάξια παρέμεινε τελικά στην κατηγορία.

Με αυτά φτάσαμε στον πιό κρίσιμο 7ο και τελευταίο γύρο με αντίπαλο τον Κεραυνό Ωραιοκάστρου.
Ήταν ήδη γνωστό από την κλήρωση ότι η νίκη επί του Κεραυνού θα μας έδινε πιθανότατα την τέταρτη θέση αφού οι συνδιεκδικητές μας είχαν δύσκολο έργο.
Υπήρχε και το σενάριο ο Κύδωνας να αποσπάσει ισοπαλία από την Καβάλα και έτσι να βρεθούμε στο βάθρο των νικητών σε περίπτωση νίκης μας.
Όλα αυτά φυσικά πρίν τον κρίσιμο αγώνα γιατί κατά την εξέλιξη του δεν φαινόταν ότι τελικά θα τα καταφέρουμε.
Στις δύο πρώτες σκακιέρες πήραμε μόλις μισό πόντο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η πορεία της αναμέτρησης ήταν εναντίον μας. Η Μαριάννα είχα δύσκολο έργο, η Μαντώ αγωνιζόταν σε χειρότερη θέση ο Δημήτρης με τον συνονοματό του είχε αντικειμενικά πολύ δύσκολο αντίπαλο,
η Σταυρούλα αγωνιζόταν με λιγότερο "υλικό" .
Η υπεροχή μας στις δύο τελευταίες σκακιέρες μετατράπηκε σε νίκη όπως και αυτή του Γιώργου Κανακάρη στην τέταρτη ανδρική. Η ολική επαναφορά της Σταυρούλας όμως μας κράτησε μέσα στην διεκδίκηση του αγώνα, ενώ ηττήθηκαν τελικά ο Δημήτρης και η Μαριάννα.
Στο φινάλε στο 4.5-4.5 απέμειναν ο Παμίνος με τον Ίσκο. Η παρτίδα είχε απίστευτη εξέλιξη για εμάς. Ο αντίπαλος του Κουρούση έπαιξε τόσο άσχημα το φινάλε με δύο πιονάκια περισσότερα που πάνω στην πίεση χρόνου (προφανώς και ψυχολογική) έστησε μια προαγωγή χαρίζοντας την νίκη στην ομάδα μας και την ισοβαθμία με την Καβάλα στην τρίτη θέση (πολύ στενάχωρη για τον ίδιο και όλους όσους ζούσαν το παιχνίδι η στιγμή που ο Ισκος χάνει την παρτίδα, μετά από τόση προσπάθεια, απλά δεν περιγράφεται).

Στον επίλογο της καλοκαιρινής μας ανάρτησης μιάς και θα επανέλθουμε με το καλό από τον Σεπτέμβριο θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αθλητές για τον ωραίο αγώνα που έδωσαν και την εξαιρετική ατμόσφαιρα που μοιράστηκαμε.
Τον Επαμεινώνδα, τον Γιώργο (διέσχισε την Ελλάδα από την Ξάνθη που υπηρετεί) τον Κωστή που επιτέλους αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την ομάδα σε μια τέτοια  διοργάνωση, την Μαριάννα, την Ελένη, την Μαντώ, την Σταυρούλα, τον Δημήτρη, τον Σπύρο, τον Σταμάτη, τους Αντώνη, Σταύρο και Γιάννη που βρέθηκαν μαζί μας στους αγώνες, τον Στέφανο.
Το σκακιστικό τμήμα του Πανιωνίου ξεκίνησε το 2004 από τα τοπικά της Αττικής για να φτάσει στο σημείο  που βρίσκεται σήμερα. 
Αν κρινόμαστε τελικά από το αποτελέσμα και όχι απλά μόνο από τις καλές μας προθέσεις, τότε δικαιολογημένα μπορούμε να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι.
Ενα μεγάλο ευχαριστώ και στους γονείς που μας εμπιστεύτηκαν, επιλέγοντας τον Πανιώνιο Γ.Σ.Σ.
Νομίζω ότι η επιλογή τους δικαιώθηκε.

 Αφιερώνω το τραγούδι σε όλα τα παιδιά και τους φίλους της ομάδας.






Καλό Καλοκαίρι.













.

.
.





.

.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ