.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 43ο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ελλάδος Α' Εθνικής Κατηγορίας, που διεξήχθη στο ξενοδοχείο Porto Rio από 8 – 12/10 2015.
Οι κορυφαίοι Έλληνες σκακιστές και σκακίστριες έδωσαν για άλλη μια φορά το αγωνιστικό τους ραντεβού στο Ρίο, στην πανέμορφη παραλιακή κωμόπολη της Αχαΐας, σε ένα 4ήμερο αγώνων για την ανάδειξη της Πρωταθλήτριας Ελλάδος. Έλαβαν μέρος 30 ομάδες και η αγωνιστική τους παρουσία καταγράφηκε ως εξής:
Η ομάδα του Περιστερίου συγκέντρωσε 12 βαθμούς (6 νίκες, 1 ήττα) σε 7 αγώνες, όσους ακριβώς και ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας που κατέλαβε την 2η θέση αφού ηττήθηκε από την ΠΣ Περιστερίου στη μεταξύ τους συνάντηση. Στην 3η θέση με 11 βαθμούς (5 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα) τερμάτισε ο Πανιώνιος ΓΣ.

Υποβιβάστηκαν οι: ΣΟ Αιγάλεω, ΣΟ Πολίχνης, ΣΟ Πατρών, ΑΣ Παπάγου, ΣΟ Νέας Φιλαδέλφειας, ΧΑΝ Καλαμαριάς, ΣΟ "Ικαρίας" Ι.Τζελέπης, Ναυταθλητική Ένωση Πατρών, ΟΣ Καλαμάτας, Θινάλιος ΣΟ, ΕΣ Αιγιάλειας.
Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (Ε.Σ.Ο.) και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Πελοποννήσου (Ε.Σ.Σ.Π.) ήταν οι συνδιοργανωτές της κορυφαίας ομαδικής αθλητικής διοργάνωσης της χώρας.
Η μεγάλη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος ήταν ο Πανιώνιος ΓΣΣ που κατέλαβε την τρίτη θέση, νικώντας την πρωτοπόρο και έως τότε αήττητη ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ.
Η ανατροπή έγινε στον 7ο γύρο όταν η ΠΣ Περιστερίου υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές της δεν αγωνίστηκε με τη βασική της σύνθεση έχοντας βαθμολογικά αποθέματα και έχοντας ήδη διασφαλίσει την 1η θέση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
Έτσι, ο Πανιώνιος, με ασφάλεια και δεξιότητα, άναψε τις δικές του φωτιές στο ρινγκ της αναμέτρησης κάνοντας την έκπληξη!
Οι αθλητές/ριες του μες στον ασπρόμαυρο πίνακά της σκακιέρας ζωγράφισαν τα όνειρά τους με χρώματα και φιγούρες το νικηφόρο αποτέλεσμα 51/2 -41/2.
Η τελική κατάταξη στην κορυφή:
1.ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
2.ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
3.ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣΣ

 Η Οργανωτική επιτροπή, οι Διαιτητές και το προσωπικό της Α΄Εθνικής 2015 ευχαριστεί όλες τις ομάδες για τη συμμετοχή τους και ιδιαιτέρως τον κόσμο για την συνεχή παρουσία του...!

Το παραπάνω άρθρο ίσως και να αρκεί γιατί περιγράφει με απλό και συνετό τρόπο τη ακριβώς συνέβη στο φετινό Πρωτάθλημα και πως ο Πανιώνιος ΓΣΣ κατέλαβε για πρώτη φορά στην σύντομη ιστορία του την τρίτη θέση στην τελική κατάταξη και πρώτη στις καρδιές μας.

Ωστόσο θα αναφερθώ με την σειρά μου στο τι συνέβη και γιατί ο Πανιώνιος κατέκτησε την τρίτη θέση απέναντι σε κάθε πρόβλεψη και προγνωστικό χωρίς κανενός είδους θριαμβολογίες γιατί αυτές επεκράτησαν με την λήξη της αναμέτρησης και θα συνεχιστούν εδώ σε κάποιο κέντρο διασκέδασης...

Ένα σύντομο ταξίδι στο χρόνο είναι απαραίτητο  για να υπενθυμίσω ότι σαν Σύλλογος είμαστε από το 2010 στην Α΄Εθνική μετά από μια μικρή κούρσα στις τοπικές κατηγορίες..
Είμαστε παρόντες ανελλιπώς και με εξαίρεση την 15η θέση το 2012 βρισκόμαστε τις υπόλοιπες χρονιές μεταξύ 4ης και 6ης θέσης.
Είμαστε παρόντες και  στο Κύπελλο Αττικής και στο Κύπελλο Ελλάδος, η ομάδα μας λοιπόν δεν έπεσε από τον ουρανό ούτε πήδηξε ξαφνικά από την 15η θέση στην τρίτη.
Αυτό που συνέβη στο φετινό Πρωτάθλημα δεν ήταν ένα τρίποντο σε νεκρό χρόνο που μας έδωσε την νίκη, ένα buzzer beater, αλλά  μια σκληρή πενταετή προσπάθεια με υπομονή, τεράστιο αριθμό εργατοωρών και  μεγάλα χρηματικά ποσά που έχουν δαπανηθεί.

Όπως είχα αναφερθεί πρίν την έναρξη των αγώνων πήγαμε στην φετινή διοργάνωση με σκοπό να υπερασπιστούμε την περσινή μας 4η θέση με στόχο την είσοδο στην πρώτη εξάδα.
Άλλωστε γι΄αυτό παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες προσήλθαμε με δύο ξένους, τους τρείς ισχυρούς νέους που έχουμε κάτω των είκοσι και καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε ο  Ανδρέας Κοφίδης μετα από τέσσερα χρόνια απουσίας να αγωνιστεί φέτος.


Στον πρώτο γύρο αιφνιδιαστήκαμε από  το ισόπαλο αποτέλεσμα με τον ΝΟΚ ( που έκανε επίσης ένα πολύ καλό Πρωτάθλημα). Ευτυχώς στην συνέχεια συνήλθαμε γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος με ένα ακόμα κακό αποτέλεσμα να βρεθείς οριστικά εκτός των στόχων σου.
Κεδρίσαμε τους συμπαθείς Εβρίτες της Αλεξανδρούπολης με 9,5- 0,5 (η μεγαλύτερη νίκη  που έχουμε πετύχει) τον πάντα μαχητικό Πειραικό με 5,5-4,5, και ακολούθησε η μόνη ήττα μας από την ισχυρή ΕΣΘ με 6,5-3,5.
Στον 5ο και 6ο γύρο αντίστοιχα επικρατήσαμε του ιδιαίτερα συμπαθούς ΟΦΗ με 6-4 και του ΦΟΝΗ- Επικοινωνία με το ίδιο σκορ.

Με όλα αυτά και πολύ κούραση από τους διπλούς γύρους φτάσαμε στον τελευταίο γύρο σε απόσταση βολής μόνη  μας σην τρίτη θέση με 9β. έχονας διεξάγει ένα καλό Πρωτάθλημα εώς εκείνη την στιγμή με αντίπαλο όμως αυτή τη φορά την ήδη Πρωταθλήτρια ΠΣ Περιστερίου.
Η ομάδα του Περιστερίου με πλήρη σύνθεση είναι πρακτικά και θεωρητικά ανίκητη και αυτό είναι ασφαλώς γνωστό.
Έχοντας εξασφαλίσει το Πρωτάθλημα επέλεξε να αγωνιστεί με την λιγότερη ισχυρή σύνθεση της που ούτως η άλλως εξακολουθούσε να είναι ισχυρότερη από εμάς σε όλες τις σκακιέρες και με δεδομένο ότι από την πορεία των αγώνων μας είχε φανεί η μεγάλη μας αδυναμία σε δύο νεανικές σκακιέρες.  
Ωστόσο συναντώντας αργά το βράδυ τα παιδιά μετά την ανακοίνωση των συνθέσεων  συζητήσαμε αρκετά για την αναμέτρηση και την δική τους ευκαιρία.
Ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας αυτό είχαμε τίποτα  παραπάνω, αυτή την χαραμάδα που έχεις  αντιμετωπίζοντας  ισχυρότερο αντίπαλο σε ένα παιχνίδι, αυτό το ένα και μοναδικό παιχνίδι.  
Εκείνο το βράδυ τα παιδιά το πίστεψαν και μετα από σκληρή αναμέτρηση πλέον των πέντε ωρών την επόμενη μέρα  με αντίπαλο την ΠΣ Περιστερίου ανίκητη αν δε κάνω λάθος τα τελευταία πέντε χρόνια σε κάθε Διασυλλογική Διοργάνωση ο Πανιωνιος ΓΣΣ έπερνε τον νικήτήριο φύλλο αγώνα και μία ΄θέση στην ιστορία για την απίθανη ανατροπή όλων των προγνωστικών και προβλέψεων εις βάρος του.

Αν έγιναν λάθη κατά την διάρκεια της αναμέτρησης, έγιναν πολλά και εκατέρωθεν, το σκάκι άλλωστε είναι ένα παιχνίδι λαθών όπως και τα περισσότερα αθλήματα.
Το μήνυμα που στείλαμε σαν Σύλλογος που για περισσότερο από έναν αιώνα καλλιεργούμε τον αθλητισμό σε όλες του τις μορφές δεν είναι ότι πήραμε εμείς την τρίτη θέση και όχι κάποιος άλλος. 
Ο Πανιώνιος απέδειξε στα νεαρά κυρίως παιδία και κατά δεύτερο λόγο στις οικογένειες τους ότι πρέπει όσοι επιλέγουν οποιαδήποτε μορφή αθλητισμού να το κάνουν αγωνιζόμενοι με πίστη και πάθος με μαχητικότητα και όχι παράιτηση. Με σεβασμό σε κάθε αντίπαλο χωρίς υποτίμηση και χωρίς φόβο.
Είδα στα πρόσωπα όσων με χαμόγελο με χαιρέτησαν αυτό το συναίσθημα, πολλές ευχές  στα δεκάδες μηνύματα και τηλεφωνήματα που έλαβα . Αυτό κερδίσαμε και όχι απλά την τρίτη θέση που αυτή θα διεκδικήσει και εύχομαι κάποια άλλη ομάδα να κατακτήσει την επόμενη χρονιά.
Αναπόφευκτα ορισμένοι καθοδηγούμενοι από την μικροθυμία τους θα αναζητήσουν συνωμοσίες και παρασκήνια μάταια όμως... 

Την ομάδα του Πανιωνίου ΓΣΣ αποτελούσαν οι:

1.  ANTAL GERGELY
2. MILAN ZAJIC
3. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΦΙΔΗΣ
4. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ
5. ΕΛΕΝΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ
6. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ
7. ΑΙΑΚΤΕΡΙΝΗ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
8. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
9. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΙΔΗΣ
10 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
11 ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ
12 ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

Ολοκληρώνοντας την ιστορική ανάρτηση στο ιστολόγιο που έχει και αυτό την δική του πορεία όλα αυτά τα χρόνια θα κάνω ειδική αναφορά (με γλώσσα καθημερινότητας να μου επιτρέψετε) χωρίς να ξεχωρίζω αθλητές αλλά επειδή ο καθένας από τους παρακάτω αποτελεί ειδική περίπτωση.

Η Ελένη Στούμπου ή αλλιώς Ελενάρα αντιμετώπισε σκακιστικά θηρία σιγά μην κόλωνε, ορισμένοι με ρωτάνε γιατί δεν επιλέγουμε τόσα χρόνια μια πιο ισχυρή αθλήτρια.
Τους απαντώ λοιπόν, γιατί είμαστε Πανιώνιος και αγαπάμε όσους μας αγαπούν και δεν τους ανταλάσσουμε με rating, έτσι απλά.

Ο Γιώργος Κανακάρης, ο επωνομαζώμενος από τις 12 Οκτωβρίου και Άγιος Γεώργιος Κανακάρης. Πως το έπαιξες αυτό το φινάλε βρε παληκάρι, ο Ανδρέας μου πρότεινε να σε καλέσω να δείξεις στις ακαδημίες πως γίνεται ισοπαλία με δύο πιονάκια κάτω... ο δε Γιώργος Γκούμας μου έλεγε προς το τέλος ότι έχεις τύχες νούλας.
Έδειξα και το φινάλε το βράδυ που γυρίσαμε στον Milan όπως και όλες τις live παρτίδες μας του είπα ότι έγινε νούλα με κοίταξε απορημένος χαμογέλασε και μου είπε what?
Τέσσερα χρόνια στην ομάδα είσαι άψογος και το πάλεψες σαν σκύλος, σε ευχαριστώ.

Antal Gergely τι επιλογή και αυτή! φόλα Πανιώνιος το παιδί από τη Βουδαπέστη.
Όχι το μεγάλο όνομα σεμνός ήρεμος με κείνη την καθαρή ματιά αγωνίστηκε σε όλες τις παρτίδες στα ίσα, για νίκη, δεν κρύφτηκε το πάλεψε.
Το βράδυ πρίν την αναμέτρηση του ζήτησα να προσπαθήσει για την νίκη αλλιώς δεν μας έβγαιναν οι πόντοι, μου χαμογέλασε, το έκανε.  
Αποχαιρετώντας με στο αεροδρόμιο μου είπε: this is an amazing story i will never forget.

Νάστε καλά








 
 

.

.
.





.

.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ