.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Την καθιερωμένη μας εκδήλωση με την κοπή της Πίτας και τις απονομές για τον Νέο χρόνο θα πραγματοποιήσουμε το Σάββατο 16/1 και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου, Κοραή 20.
Προσκλεκλημένοι φυσικά εκτός από τα μέλη της ομάδας είναι και όλοι οι φίλοι του τμήματος.
Την επόμενη μέρα ξεκινάμε τους αγώνες για τον ΠΟΑ στην έδρα μας με αντίπαλο τον Δία Πετρούπολης ενώ και στο Αττικής Φιλίας για τον δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσουμε την γειτονική Εστία Νέας Σμύρνης.


Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΘΡΥΛΙΚΩΝ ΧΙΟΥΙ

Με υπόκρουση το ψυχεδελικό «The End» και την υπνωτιστική φωνή του Jim Morrison, τα ελικόπτερα Χιούι εμφανίζονται στην κινηματογραφική οθόνη στα πρώτα κιόλας πλάνα της κλασικής πλέον ταινίας «Αποκάλυψη τώρα» του Francis Ford Coppola. Σύμβολα του πολέμου του Βιετνάμ με την υποβλητική παρουσία τους ξυπνούν μνήμες μιας ολόκληρης εποχής.

Σαράντα τρία χρόνια μετά την κατασκευή του πρώτου Χιούι -ο ορισμός του ελικοπτέρου για τους φανατικούς του είδους- οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πρόγραμμα ολικής απόσυρσής τους.
Το ελικόπτερο Χιούι που αποτελεί αναπόσπαστο κεφάλαιο στις σελίδες των σύγχρονων πολέμων κατασκευάστηκε σε τεράστιες ποσότητες και χρησιμοποιήθηκε όσο κανένα άλλο ελικόπτερο – περίπου 50 στρατοί το διαθέτουν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όμως έφτασε πια η στιγμή για να περάσει οριστικά στην ιστορία και να γίνει έκθεμα πολεμικού μουσείου, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Ο αμερικανικός στρατός έχει εντείνει ένα πρόγραμμα-μαμούθ, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου τα ελικόπτερα-αντίκες να αντικατασταθούν από 345 ελικόπτερα τύπου UH-72.
Πριν λίγες ημέρες και η αμερικανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε πως προτίθεται να αντικαταστήσει τα εναπομείναντα 62 Χιούι που έχει στο δυναμικό της μέχρι το 2015.

Τα ελληνικά Χιούι
Ήταν Ιανουάριος του 1969 όταν το πρώτο Χιούι κατέφθανε στην Ελλάδα για να ενταχθεί στην Αεροπορία Στρατού. Μέχρι το 1993 και με την προσθήκη αρκετών μεταχειρισμένων του αμερικανικού στρατού είχαν ενταχθεί στο όπλο 101 συνολικά ελικόπτερα του συγκεκριμένου τύπου.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα με την κατάλληλη συντήρηση καθώς και με κάποιες αναγκαίες αναβαθμίσεις τα Χιούι σήκωσαν με επάρκεια το φορτίο των μεταφορικών επιχειρήσεων του στρατού ξηράς. Όμως ο χρόνος είναι αμείλικτος ακόμη και για τους θρύλους και η παλαιότητα του ελικοπτέρου, ακόμη και αν δεν τίθεται θέμα ασφάλειας πτήσεων, το καθιστά ξεπερασμένο.

Οι αξιωματικοί της Αεροπορίας Στρατού μιλούν πάντα με συγκίνηση για τα Χιούι αν και ομολογούν ότι «έφαγαν τα ψωμιά τους». Αυτό φαίνεται ότι έγινε συνείδηση ήδη από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας ύστερα μάλιστα και από απανωτά πολύνεκρα δυστυχήματα με απαρχαιωμένα Χιούι που οδήγησαν κάποιους να τα αποκαλέσουν «ιπτάμενα φέρετρα».

Αν και ο χαρακτηρισμός κρίνεται μάλλον υπερβολικός και άδικος, εξανάγκασε ουσιαστικά την τότε ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επισπεύσει πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασής τους με μεταφορικά ελικόπτερα τύπου NH-90. Σήμερα η Αεροπορία Στρατού αριθμεί συνολικά 95 Χιούι ενώ 2 έχουν παραχωρηθεί στην πολεμική αεροπορία.

.

.
.





.

.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ