Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

PETER PROHASZKA

Ο 19χρονος Ούγγρος GM είναι και επίσημα νέος αθλητής του Πανιωνίου, γίνεται έτσι ο τρίτος κοινοτικός αθλητής μας μετά τους Lupulescu & Nikolov.
Ουσιαστικά ο νεαρός GM θα αγωνιστεί στο επερχόμενο Πρωτάθλημα τον Ιούλιο με τα χρώματα του Πανιωνίου αντικαθιστώντας τον ένα εκ των Lupu, Nikolov που λόγω υποχρεώσεων μάλλον δεν θα βρίσκονται μαζί μας.

Ο Peter Prohaszka μέλος της Πρωταθλήτριας Ουγγαρίας Aquaprofit και ισχυρότερος αθλητής στην κατηγορία του, αναδείχτηκε Πρωταθλητής Ευρώπης το 2006 στο Herceg Novi στην κατηγορία κάτω των 14 όπου πέτυχε και την 1η νόρμα GM, την 2η τον Φεβρουάριο του 2008 και τέλος την 3η τον Νοέμβριο του 2009.

Πως όμως φτάσαμε στην επιλογή του νεαρού Ούγγρου.


Μετά την άρνηση του Τάκη Λεμονή να δώσει χρόνο συμμετοχής στον Δημήτρη εκείνος αποφάσισε να παραμείνει στην σκακιστική ομάδα.
Έπρεπε λοιπόν να μειώσουμε τον μέσο όρο ηλικίας της ομάδας αφού ήταν ορατός ο κίνδυνος να μην έχουμε δυνάμεις στο δεύτερο ημίχρονο.


Λίγες μέρες πριν μας ανακοινώσει η ΕΣΟ την επιλογή της έδρας του Πρωτ/μος από τις προτάσεις που κατατέθηκαν το αγωνιστικό πάζλ της ομάδας ολοκληρώνεται με μόνη εκκρεμότητα την θέση του δεύτερου ξένου που χρονικά μετατίθεται εως ότου ξεκαθαρίσουν όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες διεξαγωγής του Πρωτ/τος.Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ

Ολοκληρώθηκε και το Πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής με το Χαλάνδρι να καταλαμβάνει την πρώτη αφού στην αναμέτρηση των πρωτοπόρων νίκησε τον ΣΟ Κορυδαλλού που και με την σειρά του κατετάγη δεύτερος, οι δύο ομάδες θα αγωνίζονται την επόμενη χρονιά στην Β΄Εθνική.

Στις δύο τελευταίες θέσεις που οδηγούν στην Ά τοπική τερμάτισε ο Ζωγράφου και ο ΣΟ Αγίας Παρασκευής.
Σε αυτό το σημείο οφείλω μια διόρθωση όσον αφορά την πρόβλεψη που είχα κάνει κατά την διάρκεια του Πρωταθλήματος εμφανίζοντας βέβαιο τον υποβιβασμό του ΑΟ Πεύκης.
Αποδείχτηκε απολύτως εσφαλμένη η εκτίμηση μου αυτή.
Ο ΑΟ Πεύκης μέχρι την 5η αγωνιστική είχε 0β. με ένα όμως φοβερό σερί στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές πέτυχε τρείς νίκες με Αγία Παρασκευή , Ίλιο και Ζωγράφου
(ηττήθηκε μόνο από το Χαλάνδρι) και έτσι εξασφάλισε πανάξια την παραμονή του.

Επίλογος για τον ΑΟ Ζωγράφου που θα αγωνίζεται στο τοπικό το αναφέρω γιατί θυμάμαι την αναμέτρηση του Πανιωνίου με τον Ζωγράφου το 2008 στην Β΄Εθνική (την χρονία που οδηγηθήκαμε σε αγώνες μπαράζ ανόδου) σε μία περιπετειώδη αναμέτρηση από την οποία γλιτώσαμε την ήττα στο παρά πέντε με την νίκη της Μανωλαράκη στην γυναικεία σκακιέρα όπου σε μία χαμένη θέση για εμάς η αντίπαλος της ¨έστησε¨ την παρτίδα.

Σε εκείνη την αναμέτρηση αγωνίστηκε ο Momchil που τότε ήταν ΙΜ σε μία πολύ κακή παρτίδα για τον ίδιο ητήθηκε σχετικά εύκολα από τον Ανδρέου!!!
Αντίστοιχα αρνητική πορεία και για το ΣΟ Πετρούπολης αντίπαλο μας στο Μπαράζ της Γ΄Εθνικής το 2006 που φέτος αποχώρησε από το Πρωτάθλημα.


Αυτά είναι εικόνες από το παρελθόν και διαπιστώσεις από τη μία για το πόσο εύκολα μπορεί ένας σύλλογος να διαγράψει αρνητική πορεία και από την άλλη πόσο δύσκολο είναι να παραμείνεις ανταγωνιστικός στο υψηλότερο επίπεδο.


Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

4η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ.

Ολοκληρώθηκε το Πρωτάθλημα της Β΄Εθνικής με μεγάλους νικητές την Άνοιξη και την Ελευσίνα που πήραν τελικά τα δύο εισιτήρια ανόδου για τον ΠΟΑ της επόμενης περιόδου.
Μεγάλος χαμένος ο Δίας που δεν τα κατάφερε στην Νέα Σμύρνη όπου γνώρισε τη ήττα με 7-5.

Με αυτή τη νίκη η Εστία κατέλαβε την 4η θέση, καθόλου άσχημα με δεδομένο τα προβλήματα που προέκυψαν στην ομάδα και τις σοβαρές ελλείψεις που παρουσίασε. Η Εστία με πλήρη σύνθεση διέθετε ισχυρή ομάδα και ασφαλώς θα είχε διεκδικήσει την άνοδο, ωστόσο αυτό δεν ήταν δυνατόν να συμβεί.

Στο αγωνιστικό κομμάτι της αναμέτρησης ο Δίας ¨πλήρωσε¨ την πολύ κακή επίδοση που είχαν οι ανδρικές του σκακιέρες όπου ηττήθηκε με το βαρύ 4,5-0,5.
Με τέτοιο ποσοστό η νίκη δεν μπορούσε να ξεφύγει από την Εστία παρότι στις αναπτυξιακές δεν τα πήγε τόσο καλά με επιμέρους 3,5-2,5 υπέρ του Δία, και εύκολη επικράτηση για την γυναικεία του Δία με την Νικολαίδου.
Στο ντέρμπι ανάμεσα σε Ελευσίνα-Άνοιξη οι γηπεδούχοι γνώρισαν την πρώτη τους ήττα με 8,5-3,5 που δεν τους στοίχισε αφού ο Δίας γνώρισε την δεύτερη ήττα του από την Εστία.

Εδώ θα έκλεινα και την αναφορά μου στο Φετινό Πρωτάθλημα αλλά η συζήτηση που είχα με έναν σκακιστή φίλο την Κυριακή το βράδι και τα ερωτηματικά που μου έθεσε με ωθούν να προσθέσω τα εξής:
Καμία ομάδα όταν αγωνίζεται δεν κάθεται να χάσει, τονίζω την έννοια της ομάδας.


Το ίδιο ισχύει και για την Εστία στην προκειμένη περίπτωση που αγωνίστηκε για τον εαυτό της και δεν εμφάνισε εικόνα καφενείου όπως πολλοί πιστεύουν ότι θα παρουσίαζε σε ένα πρακτικά αδιάφορο για εκείνη παιχνίδι.

Η εντύπωση που δόθηκε στις προηγούμενες αγωνιστικές ότι η Εστία αγωνίζεται για πλάκα και κατεβαίνει με κενές σκακιέρες είναι και εσφαλμένη και η κριτική που ασκείται κακοπροαίρετη.
Όντως η ομάδα αγωνίστηκε με κενές σε αρκέτους αγώνες από αντικειμενική δυσκολία και όχι για καλαμπούρι.
Στα δύο σημαντικά για την κατηγορία παιχνίδια με Μεταμόρφωση και ΔΗΚΕΠ εκεί που έδινε αγώνα παραμονής και είχε ανάγκη την νίκη, είχε επίσης κενές συνεπώς δεν επιτρέπεται σε κανένα να της καταλογίζει πρόθεση επειδή αγωνίστηκε πλήρης την τελευταία αγωνιστική.

Ζούμε σε μία χώρα όπου όλοι μας ψάχνουμε για συνωμοσίες πίσω από τις πόρτες και τα παράθυρα.
Έτσι μας έμαθαν να σκεφτόμαστε, να ψάχνουμε πίσω μας, γύρω μας, δεξιά αριστερά την επόμενη κρυφή συνναλάγη, την πλεκτάνη που στήνεται εις βάρος μας.

Ναι στη τεκμηριωμένη και καλόπιστη κριτική στα υπόλοιπα όμως συγγνώμη αλλά δεν θα συμμετέχω ίσως γιατί τα γνωρίζω αρκετά καλά, καλύτερα από πολλούς άλλους αφού δεν ανακάλυψα τον αθλητισμό μέσα από το σκάκι αλλά χρονικά πάρα πολύ νωρίτερα.

Κάτι τελευταίο, η ομάδα που κάνει Πρωταθλητισμό σε οποιοδήποτε άθλημα είναι υποχρεωμένη να σέβεται όλους τους αντιπάλους, να αντιμετωπίζει όλους τους αγώνες σαν τελικούς και να προετοιμάζεται.
Αν περιμένεις δώρα από τους άλλους όπως κενές σκακιέρες, ξενύχτια από τους αντιπάλους, κακοκαιρίες, και ματ να στήνονται υπέρ σου σε χαμένες θέσεις μπορεί και να το πετύχεις αλλά θα το χάσεις πολύ γρήγορα και απότομα γιατί δεν βασίστηκε στην δική σου ικανότητα αλλά στην ανικανότητα του αλλού.

Καλή εβδομάδα

.

.
.

.

.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ