.

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

"Έφυγε" ο Γιώργος Ρουσόπουλος

Η οικογένεια του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ. είναι φτωχότερη από σήμερα. Ένα από τα ιστορικά στελέχη της δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας. Ο Γιώργος Ρουσόπουλος ταξιδεύει στη γειτονιά των αγγέλων, όπου τον περιμένει μία περίοπτη θέση στην "κυανέρυθρη" γωνιά της.

Λίγο πριν την Κατοχή και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρόσφυγας Πανιώνιος είχε στεγάσει τα γραφεία του στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Πανιώνιος εκείνη την εποχή δεν είχε τμήμα ποδοσφαίρου και πολλοί από τους ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων και ο Ρουσόπουλος, είχαν γραφτεί στο σύλλογο ως αθλητές στίβου. Ο Γιώργος Ρουσόπουλος αγωνιζόταν στα Ύψος, Σφαίρα και Δίσκο.

Στη νεοσύστατη τότε συνοικία των νοτίων Προαστίων, τη Νέα Σμύρνη, είχε αρχίσει η συζήτηση για τη δημιουργία του Σταδίου που υπάρχει μέχρι και σήμερα.
Ο Απόλλων Αθηνών προτάσσοντας το επιχείρημα ότι ο Πανιώνιος δεν είχε ποδοσφαιρικό τμήμα, ζήτησε το νέο στάδιο να του παραχωρηθεί και ο Πανιώνιος απλά να φιλοξενεί εκεί το τμήμα στίβου. Ο Γιώργος Ρουσόπουλος τότε, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δ. Καραμπάτη, παίρνουν την ποδοσφαιρική ομάδα τής "Πράσινης Θύελλας" του Κουκακίου (με την οποία αγωνίζονταν πολλοί αθλητές του Πανιωνίου όπως οι Στάικος, Λέκκας, Κερδεμελίδης, Σκορδίλης, τα αδέλφια Ζαρκάδη κλπ.) και την μετατρέπουν σε ποδοσφαιρικό τμήμα των "κυανέρυθρων". Έτσι χάρη σε αυτή την ενέργεια ο Πανιώνιος απέκτησε τον πρώτο (και μοναδικό) λόγο στο νέο στάδιο της Νέας Σμύρνης.

Ο Γιώργος Ρουσόπουλος ήταν ο πρώτος προπονητής και ο πρώτος τερματοφύλακας του Πανιωνίου. Από τα χέρια του ανεδείχθη ο μεγάλος Νίκος Πετζαρόπουλος, αλλά και άλλοι πολλοί ποδοσφαιριστές. Ήταν κοντά στον σύλλογο και ως Παλαίμαχος, μέχρι και σήμερα που σε ηλικία 96 ετών άφησε την τελευταία του πνοή.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

GM Arnoldovich Lilienthal ο γηραιότερος GM ετών 98

Αναδημοσίευση από το blog της Susan Polgar :
" Ο lilienthal είναι αγαπητός φίλος της οικογένειας μας από τότε που ήμουν τεσσάρων ετών. Πρόσφατα τον ρώτησα για το μυστικό της μακροζωίας του.
Μου έδωσε τις εξής δύο απαντήσεις. Η πρώτη τα κρύα και ζεστά μπάνια που έκανε εναλλάξ, τη δεύτερη δεν μπορώ να σας την πω δημόσια !!!

Ο Andor (Andre, Andrea) Arnoldovich Lilienthal γεννήθηκε στις 5 Μαίου του 1911, και είναι Ούγγρος Grandmaster. Στην μακρόχρονη καρριέρα του αγωνίστηκε ενάντια σε δέκα παγκόσμιους Πρωταθλητές επιτυγχάνοντας νίκες εις βάρος των Emanuel Lasker, José Raúl Capablanca, Alexander Alekhine, Max Euwe, Mikhail Botvinnik, and Vasily Smyslov. Ο Lilienthal πρόσφατα γιόρτασε τα 98 γενέθλια του και παραμένει ένας δραστήριος άνθρωπος με θαυμάσια υγεία που εξακολουθεί να γράφει άρθρα για σκακιστικά περιοδικά.
Σήμερα είναι ο γηραιότερος εν ζωή GM.

O Lilienthal γεννήθηκε στην Μόσχα από γονείς της Εβραιο ουγγρικής κοινότητας και μετακόμισε στην Ουγγαρία σε ηλικία δύο ετών. Αγωνίστηκε για την Εθνική Ουγγαρίας σε τρεις Ολυμπιάδες 1933,1935,1937.
Επέστρεψε στην Σοβιετική Ένωση το 1935 και πήρε την Σοβιετική υπηκότητα το 1939. Έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης οκτώ φορές με σημαντικότερη επιτυχία του την ισοβάθμιση στην πρώτη θέση με τον Igor Bondarevsky το 1940.
Από το 1951 έως το 1960 ήταν προπονητής του Tigran Petrosian.
Ανέπτυξε ισχυρή φιλία με τον Smyslov και ήταν ο αναπληρωτής του στους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ενάντια στον Botvinnik.
Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1965 και το 1976 επέστρεψε στην Ουγγαρία.


Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΜΙΚΤΟ ΝΕΑΝΙΚΟ-ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΙΔΩΝ

Η φετινή αγωνιστική χρονιά βαδίζει προς το τέλος της αφού βρισκόμαστε πλέον στο Μάιο. Μία στροφή πριν από την λήξη των Νεανικών διοργανώσεων, καθώς απομένει μόλις ένας γύρος, η παρουσιά μας φέτος πιθανόν να κλείσει με μία μάλλον αναπάντεχη διάκριση.

Η Α΄ομάδα που συμμετέχει στο Κύπελλο Πάιδων κάτω των 12 μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής και την νίκη εις βάρος του Φυσιολάτρη με 4-0 βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 9β. και 17,5 συνολικούς πόντους (ισοβαθμούμε με το Κορωπί με καλύτερη όμως συγκομιδή πόντων).

Στο Μικτό Νεανικό είχαμε μία εύκολη επικράτηση εις βάρος του Ελληνικού με 6-0, σε μία διοργάνωση που περιμέναμε κάτι καλύτερο...

Ενώ οι άλλες δύο ομάδες Παίδων (Α΄-Β΄) δέχτηκαν ισάριθμες ήττες από την Ένωση Σπάρτης Δ΄και το Αιγάλεω Γ΄.
Εν αναμονή λοιπόν της κλήρωσης για τον κρίσιμο τελευταίο γύρο.

Φώτο από τον αγώνα στο Ελληνικό

.

.
.





.

.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ