.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ HASSELBACKEN



Hasselbacken Chess Open, Stockholm Chess Society 150 years

  Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα δεν διοργανώνονται ισχυρά σκακιστικά τουρνουά εκτός από τη θερινή περίοδο. Έτσι λοιπόν, άρχισα να αναζητώ στο διαδίκτυο για ένα τουρνουά στο εξωτερικό σύμφωνα με το πρόγραμμα της σχολής μου. Τελικά επέλεξα το ‘Hasselbacken Chess Open’ από τις 30 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου με εντυπωσίασε η πληθώρα των πρωτοκλασάτων σκακιστών.                                                                                                                      
  Αντικειμενικά η σκακιστική μου εμφάνιση, στο πρώτο μου τουρνουά στο εξωτερικό, μπορεί να χαρακτηριστεί μέτρια καθώς έκανα 5 βαθμούς σε 9 αγώνες αλλά σε σχέση με όλη την εμπειρία λίγη σημασία είχε αυτό. 
Προσωπικά πρώτη φορά ένιωσα να παίζω τόσο κοντά σε σκακιστές παγκόσμιας κλάσης: θρύλους(Shirov), ελίτ παίκτες(Andreikin) και παγκόσμια ανερχόμενα ταλέντα(Van Foreest). Πραγματικά είναι εντυπωσιακό το πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται το παιχνίδι και πόσες γνώσεις διαθέτουν. 
Το τουρνουά ήταν επίσης άρτια οργανωμένο, καθώς οι συνθήκες στο χώρο αγώνων ήταν ιδανικές για έναν σκακιστή. Από το ζωντανό σχολιασμό παρτίδων και τη λειτουργία πλήρους σκακιστικού βιβλιοπωλείου, μέχρι τον ενδυματολογικό κώδικα των διαιτητών, ήταν όλα στην εντέλεια! 
Αν και σκακιστικά η Ελλάδα θεωρείται ‘καλύτερη’ από τη Σουηδία, η τελευταία έχει καλύτερη σκακιστική οργάνωση, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο σε οικονομικούς παράγοντες αλλά και στη διαφορετική αντίληψη της εννοιολογικής σημασίας του κοινού οφέλους.
  Πέρα από το αγωνιστικό μέρος, τρομερή εντύπωση μου έκανε η διαφορετική νοοτροπία των Σουηδών  αλλά και το υψηλότερο κόστος ζωής.
  Ανεπιφύλακτα προτείνω σε όποιο σκακιστή θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό και να αναζητήσει τις δυνατότητές του, να βιώσει μια τέτοια εμπειρία!
          
                                                                   Πουλόπουλος Ιωάννης      


Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Τελικά η πορεία μας στο Κύπελλο Αττικής διεκόπη απότομα στην φάση των 16.
Δεν προσήλθαμε να αγωνιστούμε την Κυριακή στον ΣΟ Φιλαδελφείας και έτσι αποκλειστήκαμε από την συνέχεια της διοργάνωσης.
Παρότι επρόκειτο  να έρθει ο νεαρός Μιχάλης Κόντης από την Πάτρα για να αγωνιστεί η τελευταίας στιγμή ασθένεια του Στέφανου κατέστησε αδύνατη την κατάρτηση ομάδας μιας και για επαγγελματικούς λόγους δεν μπορούσαν ήδη να αγωνιστούν οι Καλέσης Κοφίδης Νανόπουλος ενώ και η Ελένη είχε την διοργάνωση ομαδικού Σχολικού στο Π. Φάληρο.
Η αντικειμενική αδυναμία να συγκροτήσουμε ομάδα προέκυψε δηλαδή από την αδυναμία 5 παικτών να αγωνιστούν την Κυριακή έτσι οδηγηθήκαμε στην αναγκαστική απόφαση να αποχωρήσουμε.

Στις υπόλοιπες διοργανώσεις δεχθήκαμε ήττα με 4-0 από τον ΣΟ Χαλανδρίου στους 14άρηδες
ενώ οι δεκάρηδες επικράτησαν στον Α΄όμιλο του ΕΠΑΣ Πεύκης 2,5-1,5 και στον Β΄ όμιλο της
 ΠΣ Περιστερίου με 3-1.

Ευτυχώς οδεύουμε προς το τέλος της αγωνιστικής περιόδου και λέω ευτυχώς γιατί σε συνομιλία που είχα με μέλη του ΔΣ της ΕΣΣΝΑ επεσήμανα το γεγονός ότι το αγωνιστικό πρόγραμμα έχει απλωθεί πάρα πολύ και πρέπει κατά την γνώμη μας να συντομευθεί.

 
Καλή εβδομάδα

.

.
.





.

.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ