.

Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Ο " Βασιλιάς " είναι νεκρός...

1η Σεπτεμβρίου 1972, Ρέικιαβικ, Ισλανδία. Ο 29χρονος Αμερικανός έχει σηκωθεί από το τραπέζι και βαδίζει νευρικά πάνω κάτω κατά μήκος της μεγάλης αίθουσας που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού. Οι θεατές τον παρακολουθούν αποσβολωμένοι να κατεβάζει τις κατάρες της ζωής του, ενώ κάθε τρεις και λίγο στρέφεται προς τον αλυτάρχη του αγώνα ρωτώντας τον «Where is he?», χωρίς όμως να παίρνει απάντηση, αφού κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο Μπόρις Σπάσκι. Κάποια στιγμή ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής κατευθύνεται περιχαρής προς τον 29χρονο και του ανακοινώνει πως ο Σπάσκι παραιτήθηκε τηλεφωνικώς από την παρτίδα. Την ίδια στιγμή το κοινό ξεσπάει σε ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα και αποθεώνει τον καινούργιο παγκόσμιο πρωταθλητή. Όλοι δείχνουν ευτυχισμένοι με την εξέλιξη εκτός από έναν.
Τον ίδιο τον θριαμβευτή, ο οποίος σε έξαλλη πλέον κατάσταση φωνάζει προς όλες τις κατευθύνσεις απαιτώντας την παρουσία του ηττημένου στην αίθουσα. «Δεν δέχομαι τέτοιου είδους τσαλιμάκια από τον Μπόρις. Να έρθει εδώ τώρα αμέσως για να κλείσει την παρτίδα. Γιατί κρύβεται;» Μάταια οι διοργανωτές προσπαθούν να του εξηγήσουν πως δεν ευθύνεται ο Σπάσκι για την απουσία του αλλά η σοβιετική αποστολή, η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τον ηττημένο της πρωταθλητή να γίνει «βορά» στα φλας και τα μικρόφωνα εκατοντάδων δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο.
Ο «ψυχρός πόλεμος» καλά κρατεί και το σκάκι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σημαίες προπαγάνδας για το καθεστώς των Σοβιέτ. Η στιγμή της ήττας τους και μάλιστα από έναν Αμερικανό, δεν επιτρέπεται να απoθανατιστεί. Με τα πολλά ο Μπόμπι Φίσερ πείθεται, βάζει την υπογραφή του στο φύλλο αγώνα και γίνεται επίσημα ο 11ος παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού.
Κάπως έτσι τελείωσε το μέχρι και σήμερα γνωστό ως «ματς του αιώνα», μια σκακιστική αναμέτρηση με τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις για την εποχή, μια συνάντηση που κράτησε αμείωτη την προσοχή ολόκληρης της υφηλίου μετατρέποντας το Ρέικιαβικ σε κέντρο της παγκόσμιας προσοχής και τον Φίσερ – άθελά του – σε απόλυτο όπλο της αμερικανικής προπαγάνδας στα χέρια του γνωστού και μη εξαιρετέου Χένρι Κίσινγκερ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Έτσι κι αλλιώς ολόκληρη η πορεία του μεγάλου αμερικανού σκακιστή υπήρξε μια δαιδαλώδης διαδρομή ανάμεσα στα τετράγωνα της σκακιέρας και στην μοναδική του ευφυΐα, στοιχεία που καθόρισαν και την ίδια του τη ζωή. ( την συνέχεια στο αφιέρωμα για τον Μεγάλο Bobby στην ιστοσελίδα του sport24.gr http://www.sport24.gr/html/ent/563/ent.215563.asp)

.

.
.





.

.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ