Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΔΥΟ

Απόσπασμα από την συνέντευξη που έδωσε ο Στέλιος Κουκουβιτάκης στο cinefreaks.gr και αφορούσε την ταινία μικρού μήκους Παιχνίδι για δύο.

...Θα ήθελα να σε ρωτήσω για την μικρού μήκους ταινία σου «Παιχνίδι για δύο». Ποιο είναι το θέμα της, πού γυρίστηκε και πού θα την δούμε στο μέλλον (φεστιβάλ, αλλού);
To «Παιχνίδι για Δύο» είναι μια ιδιαίτερη ρομαντική κομεντί. Λέω ιδιαίτερη, γιατί δεν είναι «γλυκανάλατη», όπως έχουμε συνηθίσει τις ρομαντικές κομεντί. Το στόρυ έχει ως εξής: Η Νίκη, πρωταθλήτρια σκακίστρια, μπαίνει στο βιβλιοπωλείο που δουλεύει ο μοναχικός Αργύρης. Ταυτόχρονα μπαίνει και στο μυαλό του. Ο Αργύρης πηγαίνει να τη βρει στην ομάδα της και την προκαλεί να παίξουν μια παρτίδα. Το παιχνίδι του φλερτ γίνεται παιχνίδι επικράτησης του ισχυρότερου. Στη μετά-φεμινιστική εποχή οι ρόλοι του κυνηγού και του θηράματος συνεχώς αντιστρέφονται. Αρκεί όμως να νικήσεις για να κερδίσεις ;
Στην ταινία γίνεται ένας διαρκής παραλληλισμός σκάκι-έρωτας: Εδώ συγκρούονται οι δυο βασικές φιλοσοφίες-τρόποι παιχνιδιού, γνωστές στους σκακιστές: Το πρακτικό σκάκι, όπου το μόνο που μετράει είναι η νίκη σε κάθε περίπτωση και με κάθε αντίπαλο, στεγνά και σκέτα και το πιο ιδεαλιστικό σκάκι όπου η πρόκληση κάθε φορά είναι η αναζήτηση, να βρεις την καλύτερη δυνατή κίνηση, να εξαντλήσεις τις δυνατότητές σου με βάση τις συνθήκες της σκακιέρας… Στο «Παιχνίδι για Δύο» εκτός από το ζευγάρι, πρωταγωνιστούν και οι χώροι, όπου ο κάθε χώρος σημαίνει κάτι διαφορετικό… Γυρίσαμε στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Κέδρος (στη Στοά του Βιβλίου), στο Σκακιστικό Όμιλο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη και στο Φλοίσβο, στο Παλαιό Φάληρο. Η ταινία ξεκινά λοιπόν «κλειστά» και σταδιακά ανοίγει… όπως μια παρτίδα σκάκι! Στο φινάλε, τo ραντεβού-μονομαχία κανονίζεται σε ένα μέρος ανοιχτό, μακριά από την ασφάλεια που προσφέρουν οι 4 τοίχοι. Εκεί ο καθένας απελευθερώνεται. Το πάθος του ενός για τον άλλο στα βλέμματά τους μπερδεύεται με το πάθος του καθενός για τη νίκη. Ήδη η ταινία έχει παιχτεί σε 7 διεθνή φεστιβάλ, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Λονδίνο. Η επόμενη προβολή της είναι στις 18 Δεκεμβρίου στο Χίλτον, στο Κινηματογραφικό Τμήμα του Generation Show For Art όπου θα παιχτούν περίπου δώδεκα σπουδαστικές ταινίες.
Το «Παιχνίδι για δύο» κέρδισε και κάποια διεθνή βραβεία σε Φεστιβάλ. Θα ήθελες να μας μιλήσεις γι' αυτήν την εμπειρία;
Το «Παιχνίδι» πράγματι πήγε πάρα πολύ καλά στα κινηματογραφικά φεστιβάλ, στην Ελλάδα επιλέχτηκε ως η μία από τις 20 καλύτερες ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο για το Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ «Πλατφόρμα Βίντεο», σε σύνολο άνω των 500 συμμετοχών.
Επίσης στην Αμερική κατέκτησε το Πλατινένιο Βραβείο Remi στο Διεθνές Φεστιβάλ του Χιούστον, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα φεστιβάλ στην Αμερική.
Σίγουρα το χάρηκα πολύ, αλλά για μένα οι διακρίσεις είναι το… «μπισκοτάκι στην τούρτα»: Θέλω να πω, σημασία έχει να κάνεις μια ταινία που να είσαι εσύ ευχαριστημένος, να αρέσει στον κόσμο ή έστω να του λέει κάτι. Τα βραβεία είναι σημαντική αναγνώριση, κυρίως γιατί βοηθάνε να προχωρήσεις.






A GAME FOR TWO trailer from Stelios Koukouvitakis on Vimeo.

.

.
.

.

.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ