.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ 4ος ΓΥΡΟΣ

Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό το τελευταίο διάστημα, μάλλον είναι μέρος της ζωής μας αλλά κάθε φορά που ανεβάζω μία ανάρτηση βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να αποχαιρετώ ένα φίλο.

Ο Ευθύμιος Ευθυμίου, ο Μάκης για όσους τον γνώρισαν, μας αποχαιρέτησε για να συναντήσει τόσους άλλους φίλους που έφυγαν νωρίτερα.
Πολύ ωραίο αφιέρωμα για τον Μάκη αναρτήθηκε στο blog της Ικαρίας http://ikariachess.blogspot.com/2011/02/1951-2011.html εγώ όμως θα προσθέσω λίγα ακόμα γιατί τον γνώρισα προσωπικά αρχές δεκαετίας του '80 σαν νεαρό μέλος της Εστίας Νέας Σμύρνης τότε που ξεκινούσα την πρώτη μου επαφή με το σκάκι.

Εκείνες οι εικόνες δεν θα ξεθωριάσουν ποτέ, τότε αγάπησα αυτό το ιδιαίτερο παιχνίδι τότε πρωτογνώρισα και τον Μάκη που στελέχωνε εκείνο τον καιρό την ισχυρή ομάδα της Εστίας.

Δεν ξεχνώ τον ήπιο τόνο της φωνής του, τις σκακιστικές συμβουλές του, ούτε την παθολογική αγάπη που έτρεφε για το σκάκι κυριώς όμως δεν ξεχνώ την αγωνία που είχα κάθε εβδομάδα για το αν ο Μάκης σαν αρχηγός που ήταν θα με καλούσε να αγωνιστώ την Κυριακή με την Εστία.

Αυτή ήταν η μόνη ανταμοιβή και χαρά όταν χτυπούσε συνήθως Σάββατο απόγευμα το τηλέφωνο και ο Μάκης απευθυνόταν σε μένα λέγοντας ¨Γαβριήλ θα παίξεις αύριο"

Ο αγώνας της Κυριακής ήταν όχι μόνο για μένα αλλά και όλα τα παιδιά εκείνης της εποχής η μέγιστη ικανοποίηση, τίποτε άλλο από αυτά που οι σημερινοί νεαροί αθλητές βιώνουν δεν υπήρχε.

Ομαδικές προπονήσεις υπήρχαν για ελάχιστους ατομικές δεν ξέρω ποιός έκανε,
για Η/Υ κανένας λόγος, διοργανώσεις του σημερινού βεληνεκούς, παροχές σε αθλητές, βραβεύσεις, και ένα σωρό άλλα που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα ούτε για αστείο δεν υπήρχαν τότε.
Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να αγαπήσουμε το σκάκι και τους ανθρώπους του όπως ο Μάκης.


Οι εποχές βέβαια αλλάζουν και απαίτηση όλων είναι να βελτιωνόμαστε να προχωράμε, ευτυχώς όμως που κουβαλάμε μέσα μας αυτές τις εικόνες και τους ανθρώπους που μας έμαθαν να αγαπάμε το σκάκι χωρίς παροχές, που μας έμαθαν να εκτιμούμε το ελάχιστο και να αγωνιζόμαστε για το μέγιστο και όχι το αντίστροφο.


Στα αγωνιστικά μας νέα συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον τα Πρωταθλήματα Αττικής σε όλες τις κατηγορίες, θα ξεκινήσω όμως με μια σημαντική λεπτομέρεια που πιθανόν λίγοι γνωρίζουν και αφορά την προκήρυξη του Πανελλήνιου Ομαδικού που εξέδωσε πρόσφατα η ΕΣΟ.
Συγκεκριμένα στο σημείο των συμμετοχών αναφέρει:
...Τα σωματεία που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή θα αναπληρωθούν ως εξής: πρώτα από την ίδια την ένωση / τ. επιτροπή και ανάλογα με το αριθμό των προκρίσεων (3, 2 ή 1) που προβλέπονται στο άρθρο 13 της παρούσας προκήρυξης. Αν χρειαστεί η αναπλήρωση συνεχίζεται πρώτα από τον προκριματικό όμιλο της ΕΣΣΘΧ και μετά από αντίστοιχο όμιλο της ΕΣΣΝΑ μέχρι και την 7η θέση της βαθμολογίας.

Με απλά ελληνικά όποιος έχει χρήματα ¨παίζει¨ βρισκόμαστε κατ΄ουσία ένα βήμα πρίν την διεξαγωγή Ανοικτού Ομαδικού Πρωταθλήματος όπου θα συμμετέχουν τελικά οι έχοντες την οκονομική δυνατότητα.
Με βάση τα παραπάνω η βαθμολογία στον ΠΟΑ για τις τρεις πρώτες θέσεις έχει πλέον ελάχιστο ενδιαφέρον, αναφέρω απλά ότι το Αιγάλεω συνεχίζει νικηφόρα, κέρδισε και τον Πανελλήνιο, και έχω την εντύπωση πως αυτό ίσως να είναι το ευκολότερο Πρωτάθλημα από όσα έχει συμμετάσχει.


Την νίκη όμως της αγωνιστικής πέτυχε το Παγκράτι εις βάρος του άλλου νεοφώτιστου ΣΟ Φιλαδελφείας και συνεχίζει την προσπάθεια του για παραμονή με αξιώσεις, ενώ ταυτόχρονα καμία από τις υπόλοιπες ομάδες δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής αφού η βαθμολογία έχει διαμορφωθεί ως εξής: Ασπρόπυργος,Ζήνωνας,Πειραικός,Παπάγου από 4β. Πανελλήνιος,Φιλαδέλφεια 3β. και Παγκράτι 2β.

Εξίσου σημαντική
και ανέλπιστη ως προς την έκταση της ήταν και η επικράτηση του Παπάγου επί του Ασπρόπυργου με 9,5-1,5 αφού ο Ασπρόπυργος αγωνίστηκε με δύο κενές. Σε όλες τις ομάδες μπορεί να προκύψει κάτι απρόοπτο και να βρεθούν στην δυσάρεστη θέση να αγωνίζονται με ελλείψεις, το πρόβλημα όμως κατά την γνώμη μου, που έχω εκθέσει και παλαιότερα είναι ότι έστω και ακούσια αλλοιώνεται έτσι εντελώς το fair play του Πρωταθλήματος, η πρώτη ομάδα που θα το αισθανθεί είναι ο Ζήνωνας μιας και την επόμενη αγωνιστική πηγαίνει στον Ασπρόπυργο.

Στον ¨ντέρμπι¨ Ζήνωνας-Πειραικός οι ΅Γλυφαδιώτες΅ επεκράτησαν μάλλον εύκολα παίρνοντας 4,5β. στις ανδρικές, αποτέλεσμα καθοριστικό για την τελική έκβαση του αγώνα.


Ο 5ος γύρος περιλαμβάνει σπουδαίες αναμετρήσεις, με εξαίρεση το
Παγκράτι-Αιγάλεω, όλες οι υπόλοιπες έχουν μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον τρείς γύρους πριν την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος.


Πειραικός-Φιλαδέλφεια, με πιθανή ήττα ο ΣΟ Φιλαδελφείας θα βρεθεί σε ακόμα πιο δυσχερή θέση αφού συναντά Αιγάλεω και Ζήνωνα στους δύο τελευταίους γύρους.


Πανελλήνιος-Παπάγου με τον πρώτο να χρειάζεται οπωσδήποτε θετικό αποτέλεσμα αφού αγωνίζεται ακόμα μέχρι την λήξη του τουρνουά με Ασπρόπυργο,Ζήνωνα.


Κλειδί πάντως για την συνέχεια φαίνεται να είναι η ομάδα του Ασπρόπυργου και η αγωνιστική συμπεριφορά της στους τρείς εναπομείναντες γύρους, πάντως χρειάζεται οπωσδήποτε ακόμα μία νίκη.


Στην Β΄Εθνική ο Δίας κέρδισε και την Αίγλη Παπάγου και περιμένει στον 6ο γύρο την Ελευσίνα στο πλέον καθοριστικό παιχνίδι.
Η Ελευσίνα από την άλλη νίκησε σε ένα εξαιρετικά αμφίροπο αγώνα τους Τρείς Αστέρες με 6,5-5,5 και την επόμενη εβδομάδα πηγαίνει στην Αίγλη, όπως είπα όμως και προηγουμένως η προσοχή της βρίσκεται στην αναμέτρηση του 6ου γύρου με τον Δία.
Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις η Κηφησιά νίκησε και το ΔΗΚΕΠ, ζευγάρωσε τις νίκες της και απομακρύνθηκε από τις τελευταίες θέσεις, εκεί παρεμεινε το ΔΗΚΕΠ χωρίς νίκη στην ουσία (έχει 2β. από τον αγώνα με τον ΣΟ Πετρούπολης που αποχώρησε) μαζί με την Δεξαμενή Μεταμόρφωσης που ηττήθηκε από την Εστία με 6-5,5.


Η Εστία με αυτό το αποτέλεσμα έπιασε του 5β. και βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Ο αγώνας στην Κηφησιά με την Δεξαμενή ολοκληρώθηκε στις 4 το μεσημέρι με την ισοπαλία του Κυριάκου Ζαμίτ που έδωσε και την νίκη αφού η Εστία αγωνίστηκε με κενή στην τρίτη ανδρική. Ο Μπαλόκας έκανε το 4χ4 (η επιλογή μας να αγωνιστούμε με κενή την τρίτη δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος) ενώ είχαμε και την απαραίτητη τύχη με το μέρος μας αφού δύο χάμενες παρτίδες στην 5η ανδρική και στον 12άρη γύρισαν υπέρ μας.
Ενδιαφέρουσα αναμέτρηση την επόμενη Κυριακή στην Νέα Σμύρνη με αντίπαλο το ΔΗΚΕΠ και στα Πατήσια ανάμεσα στους Τρείς Αστέρες και την Δεξαμενή.


Στην Γ΄Εθνική το Χαλάνδρι μαζί με τον ΣΟ Κορυδαλλού συνεχίζουν την κούρσα τους για την Β΄Εθνική η οποία είναι τελείως απίθανον να διακοπή. Στην ουρά όμως διεξάγεται μεγάλη μάχη, , απομένουν 5 αγωνιστικές όπου όλα είναι πιθανά σχετικά με το ποιά ομάδα θα ακολουθήσει τον ΑΟ Πεύκης στο τοπικό.

.

.
.





.

.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ